پنجشنبه ۰۱ آذر ۰۳

پارچه پلي استر نگاه نزديک به مزايا و معايب آن

۸۵ بازديد

پارچه پلی استر نگاه نزدیک به مزایا و معایب آن

 

در عصر حاضر پارچه‌های متفاوتی مانند پارچه‌های پلی ‌استر، کرب، پنبه‌ای، ابریشمی، پوپلین، تریکو و غیره در بازار موجود هستند که هر یکی تاریخچه، خصوصیات و کاربردهای مخصوص خود را دارند. اغلب پارچه‌ها به دو گروه طبیعی و غیرطبیعی تقسیم‌بندی می‌گردند. پارچه پلی استر از الیاف مصنوعی و غیرطبیعی توسط انسان بافته شده است که به‌خاطر دوام بالا و قیمت کم بسیار محل توجه شده است. با ما در ادامه این مطلب همراه گردید تا به شناخت پارچه پلی‌ استر، موارد مصرف، محاسن و معایب آن توجه کنیم.

پارچه پلی استر چیست

در پاسخ به این سوال که پارچه پلی استر چیست؟ باید گفت که پارچه پلی استر یک جنس نساجی شده مصنوعی است که به‌خاطر مقاوم بودن و ساخت تقریباً ارزانش معروف است. این الیاف توسط دانشمندان انگلیسی ساخته شده است. پلی ‌استر به الیافی با قیمت کم برای دوختن کت‌وشلوار و دیگر انواع پوشاک مطرح گردید.

 

پارچه پلی استر از چه موادی بافته می شود

پارچه پلی استر یک الیاف غیرطبیعی و مصنوعی است که از مشتقات نفت و اسید ترفتالیک تولید می‌شود و برای ساخت آن پلی‌اتیلن ترفتالات را ذوب می‌کنند. سازندگان پارچه PET ذوب شده را با استفاده از یک نخ‌ریس زیر فشار می‌گذارند و الیاف شبیه بلور را به وجود می‌آورند که با مواد شیمیایی مخصوصی ترکیب می‌شوند و در نهایت پارچه پلی‌ استر را تولید می‌نمایند.

پارچه‌های طبیعی مثل پارچه‌های پنبه‌ای، ابریشمی و پشمی به‌خاطر بافت لطیفشان مشهور هستند ولی پارچه پلی ‌استر زیاد نرم نبوده و جنسی زمخت و خشن دارد. اما می‌شود پارچه پلی‌ استر را با الیاف طبیعی مثل پنبه ترکیب نموده و یک الیاف نرم و لطیف را تولید کرد.

مزایا و معایب پارچه پلی ‌استر

بیشتر از نصف لباس‌هایی که در کل دنیا فروخته می‌شوند دارای پلی‌ استر هستند. پلی ‌استر در تمام موارد از پوشاک ورزشی گرفته تا لباس‌های روزانه خودنمایی می‌کند اما مثل تمام مواد برخوردار از نقاط مثبت و منفی است. در ادامه برخی از محاسن و عیوب پلی استر را تحلیل می‌کنیم.

 

دوام بسیار بالا

الیاف پلی ‌استر بسیار مستحکم هستند و مثل پنبه و بقیه الیاف طبیعی به‌آسانی پاره نگردیده یا پرز نمی‌دهند. این توانایی به این مفهوم است که پارچه های پلی استر به‌سادگی می‌توانند از ساییدگی که در اثر شست‌وشوی ماشین لباسشویی است جلوگیری کنند و به مراقبت خاصی نیاز ندارند. علاوه بر این دوام پارچه پلی‌ استر منجر به استفاده از آن در تولید لباس‌های روزمره گردیده است.

 

چروک ‌پذیری پایین

در شرایطی که پارچه‌های تولید شده از پنبه و کتان خیلی سریع چروک می‌گردند و به اتو کردن احتیاج دارند اما الیاف پلی‌ استر در مقابل چروک‌پذیری خیلی مقاوم هستند که باعث مقبولیت هر چه بیشتر آن‌ها به‌جای لباس‌هایی که پی‌درپی نیاز به اتوکشی دارند شده است.

 

عایق بودن در مقابل رطوبت

الیاف پلی ‌استر در برابر آب عایق بوده و رطوبت را جذب نمی‌کنند. به همین خاطر به‌عنوان الیافی مطلوب برای پوشاک و لباس‌های متناسب با طبیعت و مکان‌های باز مثل چادر یا پوشاک صحرایی مورداستفاده قرار می‌گیرند. علاوه بر این با پایداری پلی ‌استر در مقابل رطوبت از بروز لکه بر روی پارچه خودداری می‌شود.

بااین‌وجود این خصوصیت آن را به پارچه‌ای با تنفس کمتر بدل می‌کند. اگر موقع پوشیدن لباسی از جنس پلی‌ استر عرق نمایید پارچه نمناکی بدن را از بین نخواهد برد به همین دلیل احساس گرما و چسبندگی خواهید کرد. به نحوی خاص استفاده از نوعی پلی‌ استر به نام میکروفایبر در گروه لوازم‌خانگی، آشپزخانه و حمام نیز متمایز شده است.

استفاده‌کنندگان به‌خاطر نرمی و توانایی جذب میکروفایبر در لوازمی مثل حوله‌های حمام، حوله‌های صورت و حوله‌های آشپزخانه توجه زیادی قائل هستند. از پلی‌ استر برای تولید وسایل خانگی مثل پتو، پرده، روفرشی و موکت نیز استفاده می‌گردد.

پارچه پلی استر امکان دارد به‌عنوان بالشتک برای صندلی‌ها، مبل‌ها مورد بهره‌برداری قرار گیرد و به‌خاطر مقاومت قابل‌توجه در مقابل لکه عده زیادی از مالکان حیوانات خانگی تولیدات پلی ‌استر را در اولویت استفاده قرار می‌دهند.

 

قیمت نسبتا ارزان

مخارج فرآوری پلی ‌استر پایین‌تر از ساخت پشم و پنبه است. الیاف پلی ‌استر را می‌شود با هزینه کمتری در تعداد بسیار بیشتری تولید کرد. به همین خاطر خرج کمتری نیز برای مصرف‌کننده در پی دارد که شاید بتوان گفت اصلی‌ترین مزیت پلی ‌استر محسوب می‌گردد.

d52325_---1-min.jpg 

تجزیه ناپذیری در گذر زمان

خیلی از الیاف طبیعی قابلیت تجزیه را دارند به این معنی که در گذر زمان تجزیه شده و از تولید زباله جلوگیری می‌نمایند. ولی تأثیر الیاف پلی ‌استر بر طبیعت تماماً معکوس است. پلی ‌استر به‌آسانی تجزیه نگردیده و منجر به آلودگی کره زمین می‌شود.

 

کاربرد‌های الیاف پلی ‌استر در بافت پارچه

پلی ‌استر در تولید بسیاری از کالاهای مصرفی غیرطبیعی که در زندگی روزمره ما استفاده می‌شود به کار می‌رود. از کاربرد آن در تولید پوشاک می‌توان به‌عنوان جایگزینی خوب برای سایر الیاف طبیعی مثل پشم و ابریشم نیز اسم برد.

اساساً هر چیز درست شده از پنبه را می‌توان با پلی‌ استر نیز تولید نمود. از پیراهن و شلوار روزانه گرفته تا پوشاک شب کاربردهای پارچه پلی استر تمامی ندارد. سازندگان از پارچه پلی‌ استر برای تولید جوراب، کت‌وشلوار، لباس زیر و کم‌وبیش هر پوشاک دیگری که می‌توانید در هر زمانی بپوشید استفاده می‌نمایند.

 

فرق پارچه پلی استر و نایلون

نایلون و پلی ‌استر هر دو پارچه‌های مصنوعی هستند ولی ساخت نایلون گران‌تر تمام می‌شود و به همین خاطر قیمت بیشتری را برای مصرف‌کننده در پی دارد. افزون بر این نایلون از دوام و مقاومت در مقابل آب‌وهوا برخوردار می‌باشد ازاین‌جهت بهره گرفتن از آن در تولید لباس بیشتر می‌باشد. هر دو الیاف امکان اشتعال دارند. نایلون ذوب می‌شود و خیلی سریع می‌سوزد اما پلی ‌استر چون دمای اشتعال بالاتری دارد هم‌زمان ذوب شده و می‌سوزد. همچنین مقدار جذب رطوبت نایلون از پلی ‌استر پایین‌تر است.

 

لباس های دوخته شده از پارچه پلی استر مناسب کدام فصل است

باتوجه‌به این که در روز‌های گرم و نمناک تابستان بدن ما علاقه بسیاری به عرق کردن دارد مناسب است از لباس‌هایی که رطوبت جسم را جذب می‌کنند و قابلیت تنفس دارند استفاده نمایید و از پوشیدن لباس‌هایی از جنس پلی ‌استر بر حذر باشید. چرا که این الیاف علاقه به دفع آب داشته و تعریق بدن را زیاد می‌کنند.

در فصل‌های سرد سال بهره گرفتن از الیاف مصنوعی به‌خاطر عایق و ضد آب بودن در اولویت قرار داده می‌شوند. علاوه بر این بهتر است مقدار پلی ‌استر استفاده شده در بیرونی‌ترین لایه لباستان بیشتر باشد تا به شکل مستقیم با پوست شما در تماس نبوده و آن را تحریک ننماید.

 

نحوه شست‌وشو و نگهداری از لباس‌های پلی ‌استر

هرچند امکان دارد با شنیدن نام پلی ‌استر پوشاک ورزشی در زمان‌های گذشته به ذهنتان بیاید ولی باید بدانید که در عصر حاضر در اغلب لباس‌ها ترکیباتی از الیاف پلی ‌استر استفاده شده است بنابراین باید نحوه شست‌وشو و نگهداری از لباس پلی استر را بیاموزید.

 

از قرار دادن در برابر حرارت زیاد برحذر باشید

به‌خاطر این که پلی ‌استر یک الیاف مصنوعی است حرارت زیاد می‌تواند منجر به شکستن الیاف و صدمه رساندن به پارچه گردد. در نتیجه مناسب‌ترین روش برای شست‌وشوی پارچه پلی استر استفاده از آب ولرم یا سرد است. ولی باید در نظر داشته باشید که آب سرد سبب ازبین‌رفتن لکه‌ها به‌خصوص لکه‌های روغنی نمی‌گردد و مناسب است که به دمای تعیین شده روی لیبل لباس توجه کنید.

اطمینان پیدا کنید که لباس‌هایی با رنگ‌های شبیه یکدیگر را در لباسشویی قرار می‌دهید. انتخاب یک شوینده ملایم لباسشویی که عاری از مواد شیمیایی سخت می‌باشد به بیشتر شدن طول عمر پوشاک کمک می‌کند.

 

لیبل نحوه شست‌وشوی لباس را بررسی کنید

پلی ‌استر به شکلی طراحی شده است که امکان شست‌وشو و خشک‌شویی در دستگاه لباسشویی را داشته باشد. مناسب‌ترین کار برای شست‌وشوی درست پوشاک پلی ‌استر دنبال‌کردن دستورالعمل‌های موجود در برچسب نگهداری از لباس است. با دنباله‌روی از این دستورالعمل‌ها ظاهر و زیبایی لباس‌های پلی ‌استر خود را برای زمان بیشتری حفظ خواهید نمود.

 

در دمای بالا لباس ها را خشک نکنید

مثل شست‌وشوی الیاف پلی ‌استر خشک نمودن آن نیز در دمای زیاد مناسب نبوده و به ساختار پارچه صدمه می‌رساند. بهتر است لباس‌هایی که از پلی ‌استر تولید شده‌اند را در دمای کم خشک‌کن با مقدار زمان پایین بگذارید و یا در هوای بیرون از اتاق خشک نمایید.

پارچه پلی استر موقعی که در خشک‌کن قرار داده می‌شود الکتریسیته ساکن تولید می‌کند چرا که به یکدیگر مالیده می‌شود. با اضافه‌کردن نرم‌کننده برای شست‌وشو پارچه می‌توانید این اثر را کمتر کنید.

 

در پایان

پارچه‌های بافته شده از الیاف پلی ‌استر از ویژگی ارتجاعی، مقاومت در مقابل چین‌وچروک، حفظ شکل، فرایند شست‌وشوی آسان و دوام خوبی برخوردارند به‌نحوی‌که در انواع پارچه‌های پوشاک استفاده گسترده‌ای دارند.

بااین‌وجود ازآنجایی‌که پارچه پلی استر از لحاظ جذب رطوبت ضعیف است لباس‌هایی که میزان پلی ‌استر بیشتری دارند احساس حرارت و چسبندگی را به شخص می‌دهند و به‌آسانی الکتریسیته ساکن تولید می‌نمایند که منجر به گرفتن گردوغبار و جذب لباس به بدن می‌گردند.

منبع: اصیل بخرید

 

 

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در مونوبلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.